Co se vyplatí vědět o másle

26. května 2002

Máslo se vyrábí z mléka nebo smetany. Jde o směs mléčného tuku, vodného roztoku, malého množství laktózy, kyseliny mléčné, albuminu, rozpustných i nerozpustných minerálních látek a kaseinu.

Máslo obsahuje obvykle přes 80 procent tuku, 14 až 16 procent vody, 0,55 bílkovin, 0,65 laktózy a 0,1 procenta popelovin. Jeho uvádění do oběhu se řídí ustanoveními zákona č.110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a prováděcí vyhláškou č.328/97 Sb., v platném znění pro mléko a mléčné výrobky. Máslo definuje jako mléčný výrobek, obsahující výhradně jen mléčný tuk ve formě emulze vody v tuku. Pod pojmy čerstvé se rozumí máslo do dvaceti dnů od data výroby, stolní je dlouhodobě skladované, nejdéle však čtyřiadvacet měsíců od data výroby při teplotách -18 C a nižších. Tento tuk musí být označen názvem skupiny, což může být:

  • máslo (obsah nejméně 80 procent tuku)
  • stolní máslo (nejméně 80 procent tuku)
  • máslo se smetanovým zákysem (nejméně 75 procent tuku)
  • máslo se sníženým obsahem tuku (nejméně 61 procent tuku)
  • máslo s nízkým obsahem tuku (nejméně 41 procent tuku)

Na obalu musí být dále uveden obsah tuku, kromě skupin máslo a stolní máslo, je-li výrobek solen, pak i obsah soli. Pokud byla k jeho výrobě použita jen sladká nebo zakysaná smetana a mléčná kultura, potom je povinností výrobce vyznačit na obalu, že se jedná o jednosložkový výrobek. Čerstvé i stolní máslo musí být vždy označeny datem použitelnosti. Po uplynutí nesmí být uváděno do oběhu. Máslo se musí skladovat a přepravovat při teplotě 4-8 C. Mezi nejčastěji zjišťované nedostatky při kontrole másla v tržní síti patří neúplné nebo chybné označování, ojediněle také nedodržení předepsaných analytických znaků, jako jsou minimální množství tuku a netukové součásti. Občas také kontroly narazí na porušený obal výrobku.